Wanneer heeft u geen bijtelling op bestelauto of busje?
bestelbussen-1

Wanneer heeft u geen bijtelling op bestelauto of busje?

Wanneer heeft u geen bijtelling op bestelauto of busje?

 

Let op! De bijtelling vanwege het privégebruik bereken je over de cataloguswaarde inclusief btw en bpm. Dat geldt ook voor bestelauto’s.

Tip: Voor bestelauto’s bestaan er meerdere manieren om onder de bijtelling uit te komen. Zo vervalt de bijtelling als privégebruik onmogelijk is. Men moet dan wel voldoen aan de aanvullende voorwaarden.

Voorwaarden

U moet aannemelijk maken dat privégebruik onmogelijk is. Bijvoorbeeld als blijkt dat de auto’s na werktijd op een afgesloten terrein staan of als de contactsleutels worden opgeborgen op een zodanige manier dat niemand erbij kan. Bij een controle moet blijken dat privégebruik niet mogelijk is.

Niet voor ondernemer en dga

Voor de eigenaar-ondernemer geldt deze uitzondering niet en evenmin voor de dga. Deze zullen immers zelf over de sleutels beschikken en dan is het natuurlijk een koud kunstje om de bestelauto’s toch privé te gebruiken.

Wat wel?

De eigenaar-ondernemer en de dga kunnen eigenlijk alleen aan de bijtelling voor een bestelauto ontkomen door de auto niet meer dan 500 km per jaar privé te gebruiken of door de auto helemaal niet privé te gebruiken en dan een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ in te vullen.

Kilometeradministratie

In het eerste geval is dan wel een sluitende kilometeradministratie nodig, waaruit blijkt dat de bestelauto niet meer dan 500 km privé is gebruikt. Dat hoeft niet in het tweede geval, dus als een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ wordt gehanteerd. De fiscus controleert dan fysiek.

Let op! Dit betekent wel dat u de klos bent als blijkt dat u de auto ook maar één kilometer privé heeft gebruikt.

Terug naar overzicht

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.