Bewaarplicht; wat u moet weten als ondernemer

Blog

Bewaarplicht; wat u moet weten als ondernemer

Bewaarplicht, daar moet elke ondernemer aan voldoen. U kent de term wel. En het ergste wat u kan overkomen, als u niet voldoet aan de bewaarplicht, is een gevangenisstraf. Iets minder erg, maar ook zeer vervelend is een boete, die u opgelegd kunt krijgen. Het is dus belangrijk om aan de bewaarplicht te voldoen, maar wat houdt de bewaarplicht in?

Allereerst zijn brand, diefstal en waterschade voor de Belastingdienst geen excuses. Uw gegevens moeten kloppen. De Belastingdienst controleert elke ondernemer ongeveer eens in de tien jaar. Dan wil zij alle administratie zien:

  • van de laatste zeven jaar
  • van onroerend goed voor uw bedrijf van de laatste tien jaar
  • in de vorm (papier of digitaal) waarin het u is aangeleverd
  • ook notulen van bestuursvergaderingen, mits u onderdeel bent van een stichting of vereniging.

De bewaartermijn voor loonadministratie en voor bonnetjes van aankopen

Let op: een bewaartermijn gaat in op het moment dat een langlopend contract is afgelopen. Alle loonadministratie van tijdens de looptijd van het contract dient u nog zeven jaar na afloop te bewaren. De bewaartermijn voor bonnetjes van aankopen gaat in na afloop van een boekjaar. Op 1 januari 2017 kunt u dus al uw bonnen en andere gewone administratie weggooien uit het jaar 2009.

Tips om goed te bewaren

Bewaartip 1. Bewaar uw administratie op verschillende plekken, zodat u deze ook na brand, overstroming of diefstal kunt tonen. U kunt uw administratie uitstekend in de cloud opslaan.

Bewaartip 2. Scan uw bonnen in, zodat deze nog zichtbaar zijn online, als ze op papier vervagen. U kunt dit doen met ons systeem scannen boeken. Dan zijn uw financiële zaken in elk geval veilig opgeslagen en kloppen uw boekingen. Kijk op www.scannenboeken.nl.

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.