De Gouden tips voor onderhandelen in de praktijk

Blog

De Gouden tips voor onderhandelen in de praktijk

U bent er klaar mee, met die lage marges en dat harde werken. En u bent er klaar voor: u wilt grenzen verleggen met onderhandelen. Dan bent u klaar voor onze gouden onderhandeltips.

 

Onderhandeltip 1: Bepaal uw ondergrens en bovengrens

U bepaalt de ondergrens van wat u aan dit project wilt verdienen. Ook bepaalt u het bedrag waar u naar streeft, de bovengrens dus. Hoe doet u dat?

De basis voor uw ondergrens vormen de prijzen die gebruikelijk zijn in uw vakgebied. Voor dienstverleners staan deze prijzen hier op een rij: http://www.loonwijzer.nl/home/eigenbaaswijzer/tarief-check/tarief-check

Voor ondernemers die producten verkopen, zijn dit de inkoopprijs + minimale winstmarge. Lees ook ons blog over het bepalen van uw tarieven.

Onderhandeltip 2: weet heel goed wat u waard bent en waarom!

Natuurlijk vraagt u meer dan de ondergrens. Daar heeft u goede argumenten voor. Een argument is bijvoorbeeld dat uw producten duurzaam zijn. Dit zal zeker afnemers over de streep trekken, maar weet dat de meeste afnemers nog gevoeliger zijn voor argumenten die betrekking hebben op henzelf.

Voor een dienst kunt u aangeven dat u meer vraagt dan de ondergrens, omdat u uitstekend afstemt op uw opdrachtgevers. Een goede afstemming scheelt tijd en uiteindelijk geld. Het tegenvoorbeeld zijn degenen die niet goed afstemmen, waardoor zij de opdrachtgever uiteindelijk veel meer tijd kosten met overleg. Daarnaast hebt u al 10 jaar ervaring. In die tijd hebt u al zoveel projecten gedaan dat u direct kunt inspelen op de vragen van uw opdrachtgever. En u denkt mee.

Ook in het contact met de opdrachtgever zult u al aangeven waar u goed in bent. U geeft een advies in de richting waarin uw capaciteiten liggen. Uw opdrachtgever merkt dan bijvoorbeeld dat u een creatieve denker bent of juist analytisch. Tijdens het onderhandelen gebruikt u dit als argument, wat het vertrouwen van uw opdrachtgever versterkt. Zolang u maar waarachtige argumenten gebruikt.

Onderhandeltip 3: speel het spel met stijl

Hebt u uw argumenten verzameld, dan gaat het om de vorm waarin u het spel speelt. Zoals in alles waarin u uw doelen wilt bereiken, is het advies: hard op de inhoud en zacht op de persoon. Vanuit respect hebt u de meeste kans van slagen. Blijf te allen tijde beleefd!

Qua lichaamstaal is flirten met uw gesprekspartner een uitstekende vorm. Dat doet u door deze net iets langer aan te kijken dan gebruikelijk. Of juist een paar keer kort. En flirten kan met élk geslacht, met man of vrouw. Ook humor is een prettig smeermiddel. U kunt bijvoorbeeld letterlijk zeggen: 'Ik verdien graag geld, u toch ook?'

Verder is het normaal dat het gesprek in een impasse zit. Schrik daar niet van, houd voet bij stuk en ga niet te snel akkoord met het voorstel van de ander. Stel eventueel voor om later verder te spreken.

Onderhandel ze! 

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.