De Wet Aanpak Schijnconstructies; belangrijk als u anderen inhuurt om werk voor u te doen

Blog

De Wet Aanpak Schijnconstructies; belangrijk als u anderen inhuurt om werk voor u te doen

Vanaf 1 juli 2015 treedt een nieuwe wet in werking: de Wet Aanpak Schijnconstructies. Wat betekent deze wet voor u?

De Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) is van belang als u anderen inhuurt om werk voor u te verrichten. Als inhurend bedrijf krijgt u met deze wet meer verantwoordelijkheden. Oftewel: u moet op meer zaken letten. De Wet Aanpak Schijnconstructies in zes aandachtspunten:

Allereerst: minimumloon is echt minimumloon.  Daar mag de werkgever geen kosten meer op inhouden. Vroeger werden sommige kosten ingehouden op het minimumloon en dat mag niet meer. Dat waren kosten voor huisvesting en zorgverzekering. Houdt u zich hier niet aan, dan krijgt u een bestuurlijke boete opgelegd.

Ten tweede: contant geld is uit de tijd. Het netto minimumloon moet giraal betaald worden. Dat bent u als opdrachtgever met deze wet verplicht.

Ten derde: er moeten meer gegevens op de loonstrook. Ook huisvesting en zorgverzekering moeten apart op de loonstrook staan. Dit sluit aan bij het eerste punt: minimumloon is echt minimumloon. Nu kan de Belastingdienst controleren of u zich daar als opdrachtgever aan houdt.

Ten vierde: betaalt u als werkgever niet het volledige CAO-loon? De werknemer kan u met een verzoekschrift vervolgen. Dat is makkelijker geworden. Vroeger had de werknemer een dagvaarding nodig. Met een verzoekschrift wordt het een stuk makkelijker u te vervolgen.

Ten vijfde: huurt u personeel in via een bureau of via een tussenpersoon? Dan bent u met deze wet verantwoordelijk voor de betaling van belastingen zoals loonheffing en omzetbelasting. De Wet Aanpak Schijnconstructies legt een ketenverantwoordelijkheid op en dat betekent dat u ook verantwoordelijk bent voor het bureau of de tussenpersoon. Betaalt het bureau of de tussenpersoon geen belasting, dan kunt u een boete krijgen.

Ten zesde: gaat u een zzp-constructie aan? Als opdrachtgever bent u verantwoordelijk voor de juistheid van de VAR-wuo. Het is niet langer voldoende als de VAR-wuo aanwezig is. Nee, die VAR-wuo moet ook nog eens kloppen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de zzp-er minimaal drie opdrachtgevers moet hebben en dat hij niet afhankelijk mag zijn van een opdrachtgever. Lees meer over de VAR-wuo. Wilt u meer informatie over de VAR-wuo? Vraag het onze adviseurs (of kijk op onze site) Klopt de VAR-wuo niet? Dan krijgt u als opdrachtgever een naheffing. Met de naheffing betaalt u loonbelasting en premies werknemersverzekeringen.

Achtergrond van de Wet Aanpak Schijnconstructies

Deze wet is onder andere bedoeld om oneerlijke concurrentie tegen te gaan van werknemers met zzp-ers met te lage tarieven. Ook is deze wet bedoeld om uitbuiting van met name Poolse arbeiders tegen te gaan. Op hun minimumloon werden bijvoorbeeld huisvesting en loonheffing ingehouden. Hierdoor hielden zij zeer weinig geld over.

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.