Hoe houdt u dagelijkse financiƫn direct al goed op orde?

Blog

Hoe houdt u dagelijkse financiën direct al goed op orde?

Eindelijk is het zover, een langgekoesterde droom is uitgekomen: u bent uw eigen bedrijf begonnen. U wil maar een ding: ondernemen! In het begin kan u nog makkelijk het overzicht houden. Maar al snel raakt de schoenendoos met bonnetjes vol. U moet ook administratief aan de bak.

 

De Belastingdienst eist dat u een deugdelijke administratie bijhoudt. Hiervoor geldt een bewaarplicht van zeven jaar. Maar er zijn uitzonderingen waarvoor een langere bewaarplicht aan de orde is, bijvoorbeeld als het gaat om onroerende zaken, zoals de huur van een bedrijfspand. 

Hoe schept u van begin af aan orde in uw administratie? Vier tips. 

- Neem een zakelijke rekening. Met een aparte zakelijke rekening is het een stuk makkelijker om de inkomsten en uitgaven van uw eigen bedrijf te scheiden van wat u privé uitgeeft.

- Een goede manier om overzicht te houden op de papierwinkel is het 'bakkensysteem'. U verdeelt alle inkomende en uitgaande documenten in verschillende bakken (of ordners natuurlijk), bijvoorbeeld:

- Bak 1: inkomende facturen.

- Bak 2: uitgaande facturen, bijvoorbeeld naar klanten en afnemers. Verwerk hierin een urenlijst van de projecten waaraan u werkt en die u hebt afgerond, ook handig voor declaraties.

 - Bak 3: het 'bonnenbakje', voor bonnen en eventuele papieren bankafschriften.

- Bak 4: de fiscale bak, voor de gegevens en aangiftes voor de BTW en de inkomstenbelasting, maar ook - indien nodig - uw VAR-verklaringen.

- Bak 5: contracten en vergelijkbare juridische documenten die te maken hebben met de gemaakte afspraken met uw klanten, opdrachtgevers en leveranciers.

- Bewaar uw administratie digitaal. Zorg voor een goed back-upsysteem om te voorkomen dat u alles verliest als uw computer crasht. Met scannenboeken heeft u al direct alles onder controle. Zowel het boeken van de administratie als het digitaal opslaan. Kijk op www.scannenboeken.nl

- Profiteer van handige tools en apps. Zo heeft ABN Amro een handige (gratis) app waarmee u heel eenvoudig met uw smartphone of iPad gemaakte uren, afgelegde kilometers en uitgaven kunt registeren: de ZZP assistent. Hiervoor hoeft u geen rekening bij deze bank te openen. Andere praktische apps vindt u hier: https://www.ikgastarten.nl/zzp/7-handige-apps-voor-zzpers.

Nog een hele goede reden voor een systematische bedrijfsadministratie zijn de fiscale voordelen van de zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Interessante regelingen van de Belastingdienst die u veel geld kunnen opleveren.

Om aan deze regelingen mee te kunnen doen, moet u met uw administratie uw tijdsbesteding aantonen. Hou daarom elke werkdag bij wat u voor uw bedrijf heeft gedaan! Een werkje van niks, dat net zoveel tijd kost als tandenpoetsen. Dat doet u toch ook dagelijks?

Met een beetje organisatie en discipline komt u heel ver en dat scheelt veel stress!

Handige links:

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/richt_uw_administratie_in/richt_uw_administratie_in

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/veranderingen_inkomstenbelasting_2015/ondernemersaftrek_2015/meewerkaftrek_2015

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/voorwaarden_urencriterium

https://www.ikgastarten.nl/zzp/belasting/zelfstandigenaftrek-en-startersaftrek-zo-zit-dat

https://www.abnamro.nl/nl/zakelijk/apps/zzp-assistent-app/index.html

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.