Inhuur van tijdelijke krachten

Blog

Inhuur van tijdelijke krachten

Veranderingen van de Wet Werk en Zekerheid, ook voor u?

 

Bent u werkgever en huurt u weleens tijdelijke krachten in? Dan zijn de wijzigingen van de Wet Werk en Zekerheid belangrijk voor u. Deze wet is per 1 januari 2015 ingegaan en deze wet versterkt de rechtspositie van flexwerkers. Hieronder zetten wij de belangrijkste wijzigingen voor u onder elkaar: 

  • In tijdelijke contracten van maximaal 6 maanden mag u geen proefperiode opnemen. Dit geldt niet alleen voor het eerste tijdelijke contract, maar ook voor een aansluitend contract.
  • Na maximaal 78 weken (1.5 jaar) heeft een uitzendkracht recht op een tijdelijk arbeidscontract.
  • Geen werk = geen geld in de eerste 6 maanden. Als werkgever heeft u de eerste 6 maanden geen loondoorbetalingsplicht. Dat betekent dat u geen loon hoeft te betalen als er geen werk is. Dit kunt u als werkgever alleen de eerste 6 maanden van een overeenkomst laten gelden en dan alleen nog als u dit hebt opgenomen in de arbeidsovereenkomst.
  • Na 6 maanden is geen werk = wel geld. Na de eerste 6 maanden heeft u als werkgever wel een loondoorbetalingsplicht. U kunt de voorwaarde 'geen loondoorbetalingsplicht' na de eerste 6 maanden niet nogmaals opnemen in een arbeidsovereenkomst. Is er na de eerste 6 maanden even geen werk voor uw tijdelijke kracht, maar loopt de arbeidsovereenkomst wel, dan moet u als werkgever dus gewoon uitbetalen.
  • Concurrentie = goed. In tijdelijke contracten is een concurrentiebeding verboden. Alleen in bijzondere omstandigheden is een concurrentiebeding toegestaan. Voor alle andere contractsvormen is het advies om wel een concurrentiebeding op te nemen. Hebt u meer vragen over het concurrentiebeding? Vraag ernaar bij een van onze adviseurs. De opzegtermijn van een tijdelijk contract is 1 maand. Dit geldt voor contacten die 6 maanden of langer duren. Let op: deze opzegtermijn is ook verplicht bij een contract dat automatisch eindigt.

Aanleiding voor de veranderingen van de Wet Werk en Zekerheid

Flexwerken is de norm. Tijdelijke contracten zijn tegenwoordig veel voorkomende contracten. Dit was niet zo en daarom moet  de wet- en regelgeving worden vernieuwd. Flexwerkers zijn de arbeidskrachten van deze tijd en zij moeten meer bescherming krijgen.

Heeft u vragen over tijdelijke arbeidskrachten? Vraag het aan een van onze adviseurs.

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.