Onderhandelen in de praktijk: hoe werkt het?

Blog

Onderhandelen in de praktijk: hoe werkt het?

Wie is uw gesprekspartner?

Het ligt aan uw gesprekspartner wat de beste strategie is. Hebt u een gesprekspartner die vaker onderhandelt, dan begint u zelf met een openingsbod. Hebt u een gesprekspartner die echt nooit onderhandelt, dan vraagt u hem naar het budget. Geeft degene direct antwoord, dan zal dat eerlijk zijn. Gaat hij of zij erover nadenken, dan start u alsnog een onderhandeling.

Maak vooraf een inschatting van uw gesprekspartner. Is uw gesprekspartner niet bevoegd om te beslissen, vraag de beslisser er dan bij in het gesprek.

De opening van het gesprek

Geef aan waarom u bij het bedrijf aanwezig bent. U hebt een vraag gekregen van het bedrijf en bent er nu aanwezig om een voorstel te doen. Controleer of uw gesprekspartners hetzelfde hebben begrepen als u (met andere woorden: is de uitgangssituatie van iedereen dezelfde?)

  • Maak rustig contact met een praatje over het weer, de locatie en of u het makkelijk kon vinden.
  • Vraag of uw gesprekspartner(s) beslisbevoegd is/zijn.
  • Vraag wat zij belangrijk vinden in het project: laat ze rustig de wensen en belangen vertellen.

U doet het openingsbod

Is de introductie klaar, dan begint u met een bod en daarmee maakt u een statement. Het bod dat u doet, is uw bovengrens. Dit openingsbod mag een beetje schuren bij uw opdrachtgever. Kent hij het spel, dan zal hij dat ook laten merken met opmerkingen als: "Ik word hier flink uitgekleed." Of "Daar kan ik de huur niet van betalen."

Uw bod moet echter wel te onderbouwen zijn. Bekijk de onderhandeltips uit de Gouden Tips voor uw onderbouwing.

Stel: u vraagt 7000 euro. Uw opdrachtgever geeft aan dat hij uw product of dienst maar 6000 euro waard vindt. Onderhandelen is elkaars grenzen respecteren en deze grenzen hardop naar elkaar uitspreken. U gaat in gesprek.

Het meest logische

Het meest logische is dat u uiteindelijk uitkomt in het midden. Maar als u begint en uw openingsbod is flink hoog, dan zullen uw gesprekspartners het niet in hun hoofd halen om te laag in te zetten. Het midden komt dus hoger uit als u zelf het openingsbod doet.

De gespreksfase

Na het openingsbod begint de gespreksfase. U hebt allebei nagedacht over de onderhandeling en kunt argumenten stellen tegenover de argumenten van de ander. 

Stel dat uw opdrachtgever ondanks uw argumenten zijn tegenbod van 6000 euro wil laten staan, dan komt u daar nu achter. Die kans is klein. Uw gesprekspartner zal bijna altijd een tweede bod doen. Zo werkt het spel. Het is aan u om rustig te blijven in het gesprek en stiltes te laten vallen.

Tevoren heeft u uw grenzen bepaald. U heeft uw ondergrens bijvoorbeeld bepaald op 6300  euro. De functie van de ondergrens is dat de deal niet doorgaat als uw gesprekspartner daaronder blijft. Doet hij in dit voorbeeld geen tweede bod boven zijn eerste bod van 6000 euro, dan betekent het dat de deal niet doorgaat. U spreekt dat uit en bent bereid de deal te verliezen. En uw waardigheid te behouden.

Met het uitspreken van uw ondergrens geeft u ruimte aan uw gesprekspartner om nog een bod te doen. Zo niet, dan gaat de deal ook echt niet door. U respecteert daarmee uzelf en doet wellicht zaken in de toekomst.

Ligt uw grens lager, dan blijft u in gesprek en hebt u wellicht nog argumenten liggen om het bod omhoog te krijgen.

Veel onderhandelplezier! U zult zien dat het geld nog meer naar u toestroomt!

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.