Waarom u altijd onderhandelt!

Blog

Waarom u altijd onderhandelt!

U heeft een fantastische deal binnengehaald en er ligt veel werk op u te wachten. Toch heeft u het gevoel dat u te weinig betaald gaat krijgen. Herkent u dit? Dan is onderhandelen een mogelijkheid om meer omzet binnen te halen!

 

Onderhandelen lijkt misschien niets voor ons in ons calvinistische landje. Vrienden of kennissen komen terug van vakantie met grote verhalen. Bij aankoop van theepot, snuisterij of sieraad liepen zij weg om maar te doen of zij het object toch niet wilden hebben. En voor de helft of een derde van de prijs kochten zij het product uiteindelijk toch.

Als ondernemer doet u gewoon zaken, zoals u altijd deed. Toch wringt er iets.

De vraag is: wanneer is onderhandelen gepast?

Onderhandelen is altijd gepast. Onderhandelen zorgt ervoor dat u uw doelen bereikt. U onderhandelt toch ook met uw partner over uw vakantiebestemming, de kleur van de auto of de inrichting van uw huis?

Onderhandel per definitie. Het hoort bij ondernemen. U weet wat u waard bent, hoe de markt in elkaar zit en wat de prijzen in uw markt zijn. Laat u niet uitspelen tegen uw concurrenten. Als ondernemer stelt u zich het beste proactief op en dat doet u door te onderhandelen.

De gouden tips voor onderhandelen:

  • Onderhandelen is een spel, geen persoonlijke kwestie.
  • Uw onderhandeling valt of staat met de voorbereiding:
    • bepaal uw onder- en bovengrens: 2 bedragen.
    • Bedenk argumenten.
  • Speel het spel met stijl: zet uw flirtkracht en sociale vaardigheden in.
  • Blijf te allen tijde beleefd. Wellicht doet u later wél zaken met dit bedrijf.
  • Onderhandel met elke organisatie, groot of klein.
  • Wees bereid uw verlies te nemen als de deal niet doorgaat. 

Nederlanders spelen dit spel soms weinig. Hebt u iemand voor zich die het persoonlijk oppakt, dan weet u dat uw opdrachtgever nooit onderhandelt. Op dat moment is het goed aan uw gesprekspartner uit te leggen dat u onderhandelt.

U kunt letterlijk zeggen: "Ik probeer een prettig bedrag te krijgen voor dit project en daarom onderhandel ik nu met u." Vervolgens legt u de regels uit van onderhandelen. Daarna toont u uw gesprekspartner respect door te vragen wanneer hij of zij de onderhandeling wil vervolgen. Dan kan uw gesprekspartner zich voorbereiden en u geeft aan dat u gaat voor een langetermijnrelatie. En dat is altijd beter voor de business!

Lees meer over onderhandelen en breng de onderhandeltips in de praktijk.

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.