Wat is de kleineondernemersregeling?

Blog

Wat is de kleineondernemersregeling?

Heb jij je btw goed op je netvlies? Het kan slim zijn om voor het eind van het jaar nog die computer te kopen of te investeren in gereedschap of een machine. Alle btw die je als ondernemer uitgeeft, kun je aftrekken van de btw die je zelf moet afdragen. 

 

Het hoge en het lage btw-tarief

Op de meeste producten en diensten heft de belastingdienst 21% btw: het hoge tarief. Op levensmiddelen, boeken en agrarische producten wordt 6% btw geheven: het lage tarief. Ook kan het zo zijn dat je als ondernemer geen btw betaalt.

Hoe werkt btw voor jou en vooral ook: hoe kun je er handig mee omgaan? Er is namelijk een kleineondernemersregeling, waarmee je geld kunt besparen.

Voorbeelden van ondernemers

Stel: je verkoopt levensmiddelen. In jouw supermarkt glanzen appels en glimmen sinaasappels. Over deze levensmiddelen draag je verplicht 6% btw af.

Of je bent journalist. Je betaalt geen btw over je journalistieke werk. Daarnaast schrijf je weleens een commerciële tekst, waarover je wél btw heft. Het gaat natuurlijk om het verschil: wat gaat eruit aan btw en wat komt erin aan btw?

Kleineondernemersregeling

Ontvang je meer btw voor verkoop van producten of diensten dan je betaalt voor investeringen? In een gezond bedrijf is dat meestal het geval. Dan moet je btw betalen aan de belastingdienst. Moet je maar weinig btw betalen, dan val je wellicht onder de kleineondernemersregeling.

Komt het verschil van wat je moet afdragen en wat je kunt aftrekken uit op de betaling van:

  • € 1.345 btw per jaar? Dan hoef je niets aan de belastingdienst te betalen.
  • € 1.883 btw per jaar? Dan betaal je een deel van het geld aan de belastingdienst.

Er gelden twee extra voorwaarden voor de kleineondernemersregeling:

  • de onderneming is een eenmanszaak of een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma of een man/vrouw-firma;
  • de onderneming voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw.

Ons advies is: investeer!

Kortom: je zit net over of bijna op € 1.883 aan het eind van het jaar. En je wilt investeren in bedrijfsapparatuur zoals computers, machines of gereedschap. Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden? Dan betaalt de belastingdienst een deel van je investering mee.

Wij zeggen doen! Koop die mooie Mac of wellustige windowscomputer, die nieuwe cirkelzagen of handige werkbank.

Geld uitgeven levert geld op!

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.