Wel of niet een aparte bankrekening voor uw bedrijf?

Blog

Wel of niet een aparte bankrekening voor uw bedrijf?

Uw eigen bedrijf is een feit. De eerste klanten dienen zich aan en er komt al geld binnen of u moet betalingen doen als investering. Betalingen voor de aanleg van voorraden of de huur van een bedrijfspand. De vraag is: zal ik wel of niet een zakelijke rekening openen?

Nergens staat dat u een zakelijke rekening moet hebben. De Belastingdienst en de Kamer van Koophandel stellen die eis niet. Dus waarom zou u? Wij zetten de voor- en nadelen van een zakelijke rekening voor u op een rij. 

Voordelen van een zakelijke rekening

 

-          overzichtelijke administratie

Met een zakelijke rekening hebt u makkelijk en snel overzicht over de bedrijfskosten door een scheiding van privé en zakelijk. Wat komt er binnen en wat zijn uw kostenposten?  

-          professionele uitstraling

Een zakelijke rekening staat op naam van uw bedrijf.  Dat straalt professionaliteit uit naar uw klanten. 

-          profiteer van startersvoordeel

Sommige banken bieden extra's bij het openen van een zakelijke rekening. Er is bijvoorbeeld speciale ondersteuning voor startende ZZPers: u vindt handige tools en apps om uw onkosten en inkomsten bij te houden, een aansprakelijkheidsverzekering met forse korting of een paar maanden bankieren tegen gereduceerd tarief. De kosten voor een zakelijke rekening en voor bepaalde diensten kunnen nogal verschillen per bank. Vergelijken loont absoluut de moeite. 

-          duidelijke scheiding privé - zakelijke uitgaven

Laten we wel zijn, u vindt het vast niet fijn als de Belastingdienst uw privémutaties kan nagaan? Als u uw privérekening ook voor zakelijke doeleinden gebruikt, loopt u dat risico. Dit voorkomt u heel simpel met een zakelijke rekening. De makkelijkste manier om werk- en privéfinanciën gescheiden te houden. 

Nadelen van een zakelijke rekening

-          Een zakelijke rekening brengt extra kosten met zich mee.

Ja! Daar is een oplossing voor: als uw bedrijf een bescheiden omvang heeft, kunt u kiezen voor een tweede privérekening die u alleen voor het bedrijf gebruikt. Het enige nadeel is de naamgeving: een privérekening heeft altijd uw eigen privénaam in plaats van uw bedrijfsnaam. Er is vaak wel een groot prijsverschil tussen een privérekening en een zakelijke rekening. Al kost ook een privérekening geld. 

Tot slot, het loont om de diverse zakelijke rekeningen van verschillende banken met elkaar te vergelijken. Wie biedt wat tegen welke prijs?

http://www.bankenvergelijking.nl/zakelijk/zakelijke-rekening/ 

http://www.eenmanszaakoprichten.nl/geldzaken/zakelijke-rekening-openen/ 

https://www.ikgastarten.nl/financi%C3%ABn/boekhouding-en-administratie/4-voordelen-van-een-zakelijke-rekening

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Vrijblijvende afspraak

Of bel ons op
088 - 022 56 78

Wilt u op de hoogte blijven? Schrijf u in voor de nieuwsbrief!

footer-image-1

Waar anderen ophouden pakken wij door.