Echtscheiding: eigen woning en hypotheekrenteaftrek – hoe zit het?
Fiscale dienstverlening

Stel dat je gaat scheiden en je hebt samen een eigen woning. 

  • Is de woning een eigen woning als je ergens anders woont? Ja, onder voorwaarden.
  • Kun je hypotheekrente aftrekken? Ja, onder drie voorwaarden.

Een voorbeeld. Ria en Julius waren 19 jaar getrouwd. Ze bezitten samen een woning en ze scheiden op 2 maart 2022. Julius verhuist naar een andere woning. Het fiscaal partnerschap stopt omdat zij in 2022 een verzoek hebben gedaan tot echtscheiding en omdat zij niet meer bij elkaar wonen. In 2022 zijn zij deels fiscaal partners en in 2023 zijn zij geen fiscaal partners meer. 

Hoe is het dan geregeld met de hypotheekrenteaftrek? 

De partner die ergens anders woont, heeft recht op een maximale hypotheekrenteaftrek van 2 jaar. In dit geval geldt dat voor Julius. Maar dat recht heeft hij alleen onder drie voorwaarden. Wat zijn die voorwaarden?

Drie voorwaarden voor de aftrek hypotheekrente van de niet-bewonende ex-partner

De partner die de woning verlaat, Julius, mag maximaal 2 jaar hypotheekrente aftrekken, omdat hij de woning nog 2 jaar als eigen woning mag opgeven. Voorwaarde is dat Ria de woning al die tijd als hoofdverblijf heeft. 

Een tweede voorwaarde voor de aftrek is dat hij de hypotheekrente zelf betaalt. Het kan niet zo zijn dat hij deze verhaalt op de Ria, want dan drukt de rente niet op Julius en heeft hij geen recht op aftrek. De derde voorwaarden voor aftrek is dat Julius verplicht is om deze rente te betalen. Als hij uit coulance de rente betaalt, bestaat er ook geen recht op aftrek. Dit moet Julius kunnen aantonen met een beschikking of overeenkomst.

50% van het huis is van jou of je hebt alimentatieplicht

In het geval van Julius is het huis voor de helft van hem. Dat betekent dat hij 50% van de hypotheekrente betaalt. Die 50% kan hij aftrekken van zijn inkomen. Betaalt hij meer rente dan zijn deel? Dan is het mogelijk om de totale rente af te trekken, maar dan moet hij wel een alimentatieplicht hebben en kunnen aantonen. Let op: ex-partners vergeten dit vaak. Die plicht kan hij op drie manieren aantonen, met een:

  • uitspraak van de rechter
  • convenant
  • andere schriftelijke overeenkomst.

Let op! Je kunt jouw deel van het eigenwoningforfait aftrekken als partneralimentatie.

Neem contact op als je vragen hebt.
Wil je meer weten? Neem contact met ons op.

Dit artikel delen?

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?

Bij Flantúa accountants en adviseurs kun je terecht voor al deze accountantsdiensten. We horen graag van je.

Nico Hardenbol

088 - 022 56 78