Heb je rond de 120.000 euro spaargeld of geld waarmee je belegt? Bespaar met een spaar-bv
accountantdiensten
Accountantsdiensten

Spaar je of beleg je privé? Bij je belastingaangifte komt dit geld in box 3 terecht. Wat betekent dit precies? Als je meer spaar- of beleggingsgeld hebt dan 50.650 euro per persoon (2022), dan betaal je belasting over het fictieve rendement. Maar er is een alternatief: je kunt je geld ook onderbrengen in een spaar-bv. Dat scheelt jou belasting in box 3. Ook over een spaar-bv betaal je belasting, maar de constructie steekt net anders in elkaar. De spaar-bv betaalt zelf vennootschapsbelasting over de werkelijke opbrengst van het vermogen. Op het moment dat de opbrengst wordt uitgekeerd, betaal je ook belasting in box 2.

Wat zijn de kosten van een spaar-bv en wanneer is het nuttig voor je? 

Wat kost een spaar-bv en wanneer is het nuttig? Als we alle kosten verrekenen met de baten, dan ligt het omslagpunt rond de 120.000 euro spaargeld. Vanaf dat bedrag raden wij je aan om een spaar-bv op te richten voor het geld waarmee je spaart of belegt. Ook als je geld uitleent aan je kinderen bij een rente lager dan ongeveer 2,8%, is een spaar-bv een aanrader. Of een spaar-bv nuttig is, hangt af van de waarde van het rendement. Een spaar-bv is vooral nuttig bij lagere rendementen op je geld. Een spaar-bv richt je op voor ongeveer 2.000 euro. Je moet je bv oprichten bij de notaris. Natuurlijk kunnen wij je hierbij ondersteunen. 

Rekenvoorbeeld van een miljoen in 2022

Een voorbeeld: bij een vermogen van € 1.000.000 en een rendement van 1% betaal je in 2022 in een spaar-bv € 10.000 x 37,87% = € 3.787 belasting. In box 3 betaal je, in 2022, € 12.449. Dit is een verschil van maar liefst € 8.662. Elk jaar opnieuw.

Voordelig voor de vermogenstoets
Het belangrijkste voordeel van een spaar-bv is het belastingvoordeel. Een tweede voordeel is dat je vermogen in een spaar-bv niet meetelt voor de vermogenstoets bij de toeslagen. Voor de meeste toeslagen geldt namelijk dat je voor toeslagen maar een beperkt eigen vermogen mag hebben.

Nog een rekenvoorbeeld: 235.000 euro

Maar misschien heb jij geen miljoen op zak. Je kunt ook met minder geld baat hebben bij een spaar-bv. Een echtpaar heeft bijvoorbeeld € 235.000 spaargeld met een rente van 0%. Het koppel brengt hiervan € 135.000 onder in een spaar-bv. De € 100.000 die overblijft, houdt het echtpaar in box 3. Dit is minder dan het bedrag van de vrijstelling van belasting over je spaargeld: het is tweemaal € 50.650. 

Bij de berekening gaan we uit van eenmalige oprichtings- en advieskosten van € 2.000 en jaarlijkse kosten van € 750. Na 4 jaar gaat het echtpaar winst maken op de spaar-bv. Dat zie je hieronder in een tabel.

Let op, eind 2021 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over de belasting in box 3. Dit betekent dat de belasting die je betaalt in box 3 verandert. Deze uitkomsten zullen effect hebben op de wenselijkheid van een spaar-bv.

Wil je meer weten over de spaar-bv en jouw persoonlijke mogelijkheden? Neem contact met ons op.

Dit artikel delen?

Wilmer accountant bij Flantua

Benieuwd hoe we je kunnen helpen?

Bij Flantúa accountants en adviseurs kun je terecht voor al deze accountantsdiensten. We horen graag van je.

WILMER BOR

088 - 022 56 78