Houd rekening met de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor bestelauto’s kopie
de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor bestelauto’s
Actueel

Rijdt u een eigen bestelauto en/of bent u van plan een (nieuwe) eigen bestelauto aan te schaffen? Houd dan rekening met de plannen van het kabinet om ondernemers ook belasting (bpm) te laten betalen wanneer zij een bestelauto kopen.

Op dit moment geldt een vrijstelling van bpm voor bestelauto's die op naam worden gesteld van ondernemers. Het kabinet wil echter dat voor bestelauto’s dezelfde criteria voor belastingheffing gaan gelden als voor personenauto’s. In het Belastingplan 2023 stelt het kabinet daarom voor om de vrijstelling voor een bestelauto van de ondernemer (ondernemersvrijstelling) vanaf 1 januari 2025 af te schaffen.

De hoogte van de belasting wordt bepaald door de CO2-uitstoot. De verschuldigde bpm wordt berekend aan de hand van het tarief maal het aantal gram CO2-uitstoot per kilometer. Door deze berekeningssystematiek is de bpm van een emissievrije bestelauto nihil.

U kunt tot en met 31 december 2024 gebruikmaken van de vrijstelling voor een bestelauto en daar ook ongewijzigd gebruik van blijven maken als wordt voldaan aan de voorwaarden en beperkingen die aan de vrijstelling zijn verbonden.

Dit artikel delen?

Ook vragen over de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor bestelauto’s?

Bij Flantúa accountants en adviseurs kun je terecht met al je vragen. We horen graag van je.

Nico Hardenbol

088 - 022 56 78